zondag 18 november 2018

Vormen

We leerden de voorbije 2 weken over vormen en dan vooral over de vormen van onze verschillende symbolen: de driehoek, zeshoek, vierkant, rechthoek en cirkel. Andere figuren zoals een ovaal, ruit,... kwamen kort eens aan bod. 


We startten dit thema met het verhaal van Kloddertje: 
Kloddertje zit zich thuis in een hoekje te vervelen en moet van mama en papa Klodder op zoek naar vrienden. 

Hij ziet allemaal figuurtjes en hij vraagt of hij mag meespelen maar de vriendjes zeggen dat hij weg moet omdat hij lelijk is en geen vorm heeft. 
Kloddertje gaat wenend naar huis en daar vertelt papa dat hij zijn geheim trucje moet tonen aan de vormpjes.

Kloddertje laat zien dat hij iets leuk kan en hij verandert in een monster. Alle vormpjes zijn bang en lopen weg.

Daarna verandert Kloddertje in een lief mannetje en hij vraagt hen om terug te komen. Als de vormpjes zien wat Kloddertje allemaal kan, willen ze dat ook! Ze vragen aan Kloddertje om samen te spelen en om dat trucje aan hen te leren. 

Kloddertje leert dit aan de vormpjes en ze veranderen zich in allerlei vormen. 

Ze maken ook allemaal samen leuke vormpjes: eerst zijn ze samen een mannetje, daarna een puzzel en zo kunnen ze nog lang doorgaan! Maar dan is het avond en dan moeten ze allemaal gaan slapen. 'Daag lieve vrienden!'. 

Aan de hand van dit verhaaltje maken de kleuters niet alleen kennis met de verschillende vormen, maar leren ze nog eens dat het belangrijk is om iedereen een kans te geven want niemand is hetzelfde maar iedereen heeft zijn kwaliteiten! 
We bekeken nadien ook nog het filmpje van dit verhaal op onze tablet, het was net een cinema in onze klas :-) 

We gingen dan ook aan de slag en mochten zelf een vormenschilderij van ons symbool maken net zoals kloddertje en zijn vriendjes: 
En we maakten ook vormfiguurtjes met allerlei vormblokjes en vormparels aan tafel:
En dan was er nog iets leuk: we brachten met z'n allen allerlei voorwerpen mee van onze symbolen en die gingen we in de klas sorteren per vorm! Alle zeshoeken bij elkaar, alle cirkels bij elkaar,.... Dan hadden we ook een plaatsje voor andere vormen (sterretjes, hartjes, ovaal,...). 
We legden de cirkels en vierkanten ook eens van klein naar groot:

Er waren nieuwe boekjes in de boekenhoek:

Er was een vormen-moetje: 

De lokon-blokjes in de blokkenhoek waar voorbeeldkaarten bij zitten om na te maken: 

We speelden ook met hamertje tik: 
En dan waren er natuurlijk nog allerlei andere dingen: het spelletje rondo vario van de rupsjes, het spelletje dat Anaïs meebracht, ons leuk vormenversje, de pareltjes ... en nog zoveel meer.

Juf maakte nu ook onze namen-/symbolenkaartjes. Als we onze naam moeten schrijven, kunnen we dit kaartje nemen en dan proberen over te schrijven:

 Het was een zeer leerrijk en leuk thema! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten